18 Mayıs 2015 Pazartesi

Yavru köpek buldunuz, nasıl bakacağınızı bilmiyorsunuz, o zaman bu yazıyı lütfen okuyun!

0-3 Aylık köpeklerin bakım ve beslenme şartları :
a. Yavru köpeklerin doğdukları andan 1,5 aylık oluncaya kadar ki geçen süreçlerinde anne sütüne gereksinimleri olmaktadır.Bu gereksinim anne sütündeki mineral madde, protein, vitaminler, karbohidrat ve yağların yanı sıra yavrunun hayatı boyunca karşılaşabileceği dış etkenlere karşı da kendisini savunabileceği antikorların alımını da sağlar. Burada en önemli husus yavrunun anne sütünü gerektiği kadar yani 1,5 aylık oluncaya kadar alabilmesinin sağlanmasıdır. Aksi taktirde yavrunun ileriki yaşamlarında yapılan aşılama çalışmaları ve tedavi metodları her zaman yetersiz kalacaktır.  

Ancak annesi olmayan bebekler için şöyle bir uygulama yapılabilir:
Sağlıklı ve canlı yavrular miktar ve kalite itibariyle ana sütüne benzer bir formül gerektirir. Mama, ev yapımı olabileceği gibi bazen yurt dışından mükemmel mamalar ithal edilebilir. Bunlarda protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller en uygun biçimde karıştırılmış olup ana sütüne mükemmel bir alternatif oluşturur. Yavrulara verilecek mamalarda protein oranı en az % 26 olmalıdır. Ev yapımı mamaya gelince: 1 kutu süt tozu, eşit miktarda kaynamış su, 1 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı limon suyu. Bu karışım hazırlandıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve mama saatlerinde azar azar ısıtılarak verilmelidir. Besleme biberon, damlalık veya plastik şırınga ile yapılabilir. Mama hazımsızlık, kolik veya diareye neden olmamalıdır. Evde hazırlanan mama diareye neden olursa şeker katılmamalıdır.

2,3,4 aylık köpeklere 4 öğünde verilecek rasyon - 300 gram süt - 500 gram hububat unu - 300 gram et - 5 gram balık yağı

5,6,7 aylık köpeklere 3 öğünde verilecek rasyon - 350 gram süt - 600 gram hububat unu - 400 gram et - 200 gram sebze - 5 gram balık yağı <p> </p>8,9,10,11 ve 12 aylık köpeklere 2 öğünde verilecek rasyon - 400 gram süt - 650 gram hububat unu - 500 gram et - 300 gram sebze - 5 gram balık yağı

b. Yine yavruların doğumlarından itibaren bir hafta süreye kadar gözleri açılmayabilir. Şayet bu süre bir haftayı geçer ve gözlerden irinle karışık akıntı geliyorsa acilen Veteriner Hekime başvurulmalıdır. Yavru köpeklerin ilk muayenesi ağızda başlar ve sırasıyla gözler ,kulaklar, ön ekstremiteler (kollar) ve arka ekstremiteler (ayaklar) , kuyruk bölgesinde sonlanır. Bu arada hayvanın hareketleri ve genel durumu da dikkate alınmalıdır.   

c. Yavru köpeklerde vücut ısıları 37.8 C ile 39.0 C arasında değişebilir.  

d. 2-3 Aylık yaşta olan köpeklere muayenesi yapılarak genel durumu da dikkate alınacak şekilde ilk olarak Karma I adı verilen ve Canine Viral Hepatit, Distemper, Panleukopenie, Parvovirüs, Listeria enfeksiyonlarına ait suşları kapsayan aşı vurulur. Bu aşının vurulmasını takiben aynı gün içinde vücut ısısı 1 C ile 1.5 C kadar yükselebilir , ayrıca hayvanın uyku hali gelebilir. Karma I i takiben 15 gün sonrasında Karma II aşısı yapılır. Bu aşının yapılmasıyla da vücutta bulunan antikor seviyesi yüksekte dolayısıyla da bağışıklık süresini arttırmış oluruz. Karma II nin vurulmadığı deney hayvanlarda yine sırasıyla sarılık, gençlik hastalığı,anemi ,enterit ve listeria enfeksiyonlarına yakalanma yüzdelerinin yüksek olduğu görülmüştür.  

e. Karma I ve Karma II aşıları aynı suşları ve aynı antikor oranlarını ihtiva eder. Her iki aşısı da yapılmış bir yavrunun 3 Aylık oluncaya kadar tamamlanması gereken bir de Rabies (Kuduz) aşısının yapılması gerekmektedir. Bu aşı 3 aylıktan itibaren Veteriner Hekiminizin uygun gördüğü bir zamanda çok geçmeden yapılmalıdır.  

f. Özet olarak Karma I , Karma II ve Rabigen ve ya Rabivac Aşılarını tamamlamış bir köpek yavrusunun 1 Yaşına gelinceye kadar bu hastalıklarla karşılaşma durumunda yine bu hastalıklara yakalanma risklerinin çok düşük düzeyde olacağı kesindir. Yukarıda adı geçen aşılar senede bir kez uygulanmalıdır. Ayrıca Son uygulanan Karma II , uygulandığı tarihten 1 yıl sonrasına sadece bir Karma aşısı olarak tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır.  

g. Ayrıca gerek yavru ve gerekse yetişkin köpeklerde iç ve dış parazitlerle mücadele amacıyla 3 aylık yaştan hayatı boyunca her üç ayda bir kez uygulanması gerekli olan ilaçlar bulunmaktadır. Bu amaçla Drontal Plus tablet, Paratak Plus tablet , Droncit Enjektable solusyonu (SC) ,İvermectin ve Dectomax gibi ticari adlı ilaçlar kullanılabilir. Yavru henüz 1,5 aylık ile 3 aylık kadar ise Helmipar antihelmentik şurubu ; kg canlı ağırlığa 1 cc oral yolla verilebilir.

0-6 Aylık yavruların bakım ve beslenme şartları :
a. Köpek bakım teçhizatı: Her köpek için bir adet Tımar Fırçası ve bir adet Tımar Havlusu tedarik edilmelidir. Kural olarak bir köpeğin teçhizatı diğerinde kullanılmaz.  

b. Köpek yemek kapları ve su kapları: Beslenme aşamasında hayvanın sağlıklı bir şekilde ihtiyacının karşılanması amacıyla bir adet yemek kabı ve bir adet de su kabı tedarik edilmelidir. Bu kaplar hayvanın yaş ve cüssesi de dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Yine bu kapların niteliği çelik eğer yoksa kaliteli ve sağlık koşulları için elverişli olduğuna kanaat getirilen plastik kaplardan oluşmalıdır. 

c. Köpek beslenmesi : Yavru dönemindeki köpekler gelişme dönemlerine kadar ki süreç içerisinde kemik gelişimleri için gerekli mineral maddeleri doğal yollar olarak nitelenen yumurta kabukları , sütlü ekmekler ve aynı zamanda diş gelişimleri ve sağlığı için en az bir karış uzunluğunda ve bir ile bir buçuk parmak kalınlığındaki eti ve yağı sıyrılmış kemiklerden yararlanılır.Yavru köpeklerin günlük kalori ihtiyaçları ortalama olarak 5 ile 10 kg canlı ağırlıktaki bir hayvan için 40 kcal olarak hesaplanmıştır. Ayrıca bu sayı 20 ile 40 kg canlı ağılığındaki bir hayvan için 30 kcal den 25 kcal seviyesine kadar inebilmektedir. Gelişme dönemindeki bir köpeğin günlük beslenmesini iki öğün halinde verebiliriz. Ayrıca gelişimini tamamlamış olan hayvanlarda da tek öğüne geçiş uygundur. Bununla beraber köpeklerde Su Gereksinimi 10 kg lık köpeklerde günlük en az 400 ml ve 30 kg canlı ağırlığındakilerde bu rakam 1.500 ml ye kadar çıkabilmektedir.

Köpekler bizler için iyi bir dost ve iyi bir iş arkadaşı olabilirler. Fakat bunların hepsi de bizim hayvana olan yaklaşımımıza bağlıdır.
yavru köpek ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder